Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Magazin
  4. »
  5. Baba Zula efsanesi, Balat’ta Avare SineBahçe’deydi

Baba Zula efsanesi, Balat’ta Avare SineBahçe’deydi

admin admin -

Müzik Grubu BaBa ZuLa’nın İstanbul ile ilişkisini anlatan Brezilyalı yönetmen Adriana CordeIro’nun “Constantly Flaying: Baba ZuLa Üzerine Bir Film” adlı belgeselin özel gösterimi, yönetmen CordeIro ve Baba Zula ekibinin de katılımıyla Balat’taki Nevi Cafe’nin “Avare SineBahçe”sinde gösterildi

 

İstanbul’dan dünya çapında ses veren müzik topluluğu, “BaBa ZuLa” Balat’ta bulunan Nevi Cafe’nin özel bahçesi “Avare SineBahçe”de özel bir gösterimde buluştu.

Ahmet Kara’nın kişisel gayret ve özel çabalarıyla nostaljik açık hava sineması örneği olarak açıp, kafe tarzında işlettiği “özel mekan”da buluşan BaBA ZuLa ekibi, “Constantly Flaying: BaBa ZuLa Üzerine Bir Film” adlı belgeselin özel gösteriminde bir araya geldi.

 

YÖNETMEN CORDELRO VE BaBa ZuLa EKİBİNİN KATILIMIYLA…

 

Müzik araştırmacısı, film yapımcısı ve çevirmen Adriana CordeIro imzasını taşıyan belgeselin özel gösterimine, filmin yönetmeni Brezilyalı Adriana CordeIro ile birlikte, grup kurucuları ile üyeleri ve film ekibinden isimler de katıldı.

1996 yılından bu yana müzik yolculuğunu sürdüren Levent Akman, Murat Ertel ve Emre Onel tarafından kurulan BaBA ZuLa Grubu, Türkiye’nin farklı ve özgün müzikleriyle tanınan müzik elçileri olarak biliniyor.

 

BaBA ZuLa’nın İstanbul için ne ifade ettiğini anlatan belgesel, BaBA ZuLa’nın müziği ile temsil ettiği değerlere odaklanıyor. Belgesel, ayrıca İstanbul’daki sosyo kültürel yapı ile sokak çalgıcıları ve İstanbul’un kedilerine kadar farklı değerlere işaret ediyor.

 

MURAT ERTEL: GERÇEKÇİ MÜZİK…

 

BaBA ZuLa Grubu kurucularından Murat Ertel, gösterimin ardından gerçekleştirdiği konuşmada, “yeni bir İstanbul müziği yarattıklarını” ifade etti. Müzisyen Murat Ertel, grubun müzik anlayışını dile getirirken romantik değil, gerçekçi müzik ortaya çıkardıklarına işaret etti.

 

Sesler arasındaki özgün ilişkiyi ortaya çıkararak yaptıkları müzikte geleneksel Türk müzik aletleri yanı sıra farklı ses ve Türk müziği usülleri ile elektronik müzik aletlerinden de faydalanan grubun “Dondurmam Gaymak”, “Tabutta Rövaşata” gibi filmlerin orijinal müziklerinde de imzası bulunuyor.

 

İlk gösterimi, geçtiğimiz Kasım ayında Barselona’da gerçekleştirilen “Constantly Flaying: Baba ZuLa Üzerine Bir Film” adlı belgeselin Brezilyalı yönetmeni CordeIro da “Avare SineBahçe”deki özel gösterimin ardından gerçekleştirdiği konuşmada, BaBa ZuLa ile İstanbul ilişkisini belgeselde yansıtmaya çalıştığını dile getirdi. 

 

AVARE SİNE-BAHÇE’DE BİR İLK…

Gösterim için kendilerine sağladığı kolaylıktan ötürü Nevi Cafe “Avare SineBahçe”ye teşekkür eden CordeIro, “böyle bir ortak noktada başka gösterimlerde buluşmayı dilerim” dedi.

 

Nevi Cafe “Avare SineBahçe” kurucusu, eski tiyatro oyuncusu ve oyun yazarı Ahmet Kara da BaBA ZuLa grubu ile Brezilyalı yönetmen Adriana CordeIro’ya tercihlerinden dolayı teşekkürlerini ifade ederken şunları söyledi:

 

“Kafe tarzında işlettiğimiz ve gelen misafirlere çay-kahve sunarak açık tuttuğumuz bu mekanı, özel film gösterimleri için farklı müzik ve tiyatro gösterimi ya da provaları için ücretsiz olarak tahsis etmeye imkanlarımız elverdiği ölçüde her zaman  hazırız. Yeter ki sanata ve sanatçılara bizim de bir ölçüde bir katkımız olsun.”

 

ULVİ ALACAKAPTAN VE ARZU LEYAL…

 

İzleyiciler arasında bulunan tiyatrocu ve dikGAZETE.com yazarı Ulvi Alacakaptan da 70 yıllık ömrünü tiyatroya verdiğini, iyi bir dinleyici olmanın ötesinde müziğe gereken ehemmiyeti bir enstrüman kullanarak bir türlü veremediğini söyledi. 

 

Ulvi Alacakaptan, “BaBA ZuLa’nın müziğinin, Orta Asya Türk ezgilerinden, Endülüs’e kadar büyük bir kültürün izlerini taşıdığını ifade etti. 

 

Belgeseli beğeniyle izleyenler arasında bulunan dikGAZETE.com yazarı Arzu Leyal de filmde, kedileri olmazsa olmazlar arasında bulunan bir İstanbul’un BaBa ZuLa müziği ile de farklı motiflerle kendine özgü ve özel bir çerçeveye oturtulduğuna işaret etti. 

 

ÜCRETSİZ FAALİYETLERE AÇIK BİR “BAHÇE”…

Kafe olarak işletilen, akşamları siyah-beyaz filmlerin herhangi bir ücret alınmadan gösterime sunulduğu mekan, gündüzleri ise çeşitli atölye çalışmaları için çocuklu aileler dahil serbestçe herkesin girip çıkabileceği bir yer olarak dikkat çekiyor. 

 

 

İstanbul’un Haliç surlarının yan duvarını oluşturduğu Nevi Cafe’nin “Avare SineBahçe”si bir köşesindeki küçük havuzu, sahnesindeki asırlık piyanosu ve perdeye halen görüntü yansıtmaya devam eden eski film makineleri, duvarlarındaki resimleri, film afişleri ve ayrıntılardaki çeşitli farklı temaları ile kömür ateşinde pişen çay-kahve, patlamış mısır ve “Frigo” eşliğinde meraklıların ilgisini çekmeye devam ediyor.

 

Yakın zamanda farklı organizasyonlara da ev sahipliği yapan, akşamları, açılır tavanı ile gökyüzü altında eski Türk filmlerinin  gösterildiği gün içinde ise ahşap atölyesi gibi farklı sosyal ve kültürel faaliyetlere, düğün, nişan gibi organizasyonlara da açık olduğu belirtilen “bahçe”nin adresi ise şöyle:

 

Nevi Cafe, Avare Sine Bahçe..

 

Yavuz Sultan Selim Mahallesi, Ayakapı cd. No 2 (İBB Haliç Sosyal Tesisleri Karşısı) Balat – Fatih

 

.

 

 

BELGESELİN KISA BİR TANITIMI:

 

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir