Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Boris Volfman: “Kavun ve karpuz ihracatında büyük artış yaşandı”

Boris Volfman: “Kavun ve karpuz ihracatında büyük artış yaşandı”

admin admin -

Boris Volfman: “Kavun ve karpuz ihracatında büyük artış yaşandı”

Yaz aylarının vazgeçilmez meyveleri kavun ve karpuz sadece tadıyla değil ihracat geliriyle de yüzleri güldürüyor. Pandemi etkilerinin yavaş yavaş ortadan kalkması ve dünya ticaretinde normalleşmenin başlaması tarımsal ürün ihracatında da artışı beraberinde getirdi. Bu yılın ilk altı ayında kavun ve karpuz ihracatından elde edilen gelir geçen yılın aynı dönemine göre %30un üzerinde artış gösterdi.

Dünyamızın son iki yılda yaşadığı ve bütün insanlığı büyük çapta etkileyen pandemi süreci etkisini yavaş yavaş yitiriyor. Hayatımızdan maske yavaş yavaş çıkıyor, dezenfektanlara veda ediyoruz, caddeler, sokaklar ve yaşam stilleri normalleştiği kadar ticaret de normalleşmeye devam ediyor. Bu normalleşmeyi en hızlı gözlemlediğimiz sektörlerden birisi de tarım sektörü. Kısıtlamaların kalkması ile birlikte ülkeler arası ticaret eskisinden daha iyi bir seviyeye gelmeye başladığını söyleyen Boris Volfman, Türk tarımsal ürün ihracatında da bu artışı net şekilde gördüklerini belirtti.

İlk 6 ayda kavun ve karpuz ihracatı geçen yıla göre %30 arttı

2021 yılının Ocak-Haziran aylarını kapsayan ilk 6 aylık dönemde Türkiye dünyanın çeşitli ülkelerine 24.686.789 dolarlık kavun ve karpuz ihracatı gerçekleştiğini söyleyen Boris Volfman, “Pandemi gölgesinde geçen döneme göre gayet iyi bir seviyede olan bu ihracat rakamı 2022 yılı ile birlikte büyük artış gösterdi. 2022 yılının aynı döneminde Türkiye 32.915.855 dolarlık kavun ve karpuz ihracatı geliri elde ederek bir önceki yıla göre gelirini %30un üzerinde artırmayı başardı. Pandeminin hayatımıza girdiği 2020 yılının ilk altı aylık dönemindeyse Türkiye 21.548.503 dolarlık kavun ve karpuz ihracatı geliri elde etmişti.” dedi.

Türkiye pandemide tarımsal üretim sürecini çok iyi yönetti

Kavun ve karpuz ihracatında yaşanan büyük gelir artışı ve pandemi sonrası sürece dair değerlendirmelerde bulunan Boris Volfman, “2019 yılının sonlarında Çinde başlayan ve 2020 yılı martı itibariyle ülkemizi ve dünyayı etkisi altına alan Covid-19 Pandemisi başta günlük hayatımız olmak üzere her alana olumsuz yönde etki etti. Küresel ticaret bu dönemde büyük bir sekteye uğradı. Üstelik hala her alanda tam bir toparlanmadan söz edemeyiz. Özellikle otomobil üretiminde yaşanan çip krizi bunun en önemli örneklerinden biri olarak gösterilebilir. Tarım sektörü ise hem pandemi döneminde en az hasar alan sektörlerden biri oldu hem de pandemi sonrası en hızlı toparlananlar arasında yer almayı başardı. Bu durum gıdanın insanlık için ne denli önemli olduğunun somut bir kanıtı.” ifadelerini kullandı.

Boris Volfman: “Şunu açıkça ifade etmeliyim ki pek çok ülke pandemi döneminde kapanmalar sebebiyle üretim ve tedarik zincirlerinde büyük problemler yaşadı. Fakat Türkiye pandemi döneminde özellikle tarımsal üretim sürecini çok iyi yönetti. Eve kapanmalardan çiftçiler en az şekilde etkilendi. Ayrıca üretilen ürünlerin raflara gelişi yani tedarik zincirin noktasında da asla bir kopma yaşanmadı.” dedi.

Kavun ve karpuz özelinde yaşanan bu ihracat geliri artışının sürpriz olmadığını söyleyen Boris Volfman, “Türkiye hem bu ürünlerde hem de diğer tarımsal ürünlerde planlama ve verim konusuna daha çok eğilirse önümüzdeki yıllarda çok daha büyük rakamları konuşuyor olacağız. Geçen yılın ilk altı aylık dönemine göre yaşanan %30u aşan bu ihracat geliri artışı elbette hepimizi mutlu etti. Fakat pazarlama ve markalaşmaya verdiğimiz önem arttıkça Hollanda ve İsrail gibi ülkeler ile kıyasıya rekabet eden ve tarım dendiğinde akla ilk gelen ülkelerden olacağız. Hem küçük üretici hem de kurumsal üretim ve ihracat yapan büyük işletmeler bu yıl yaşanan gelir artışlarından memnun. Uzmanlara göre bu yükselişin önümüzdeki yıllarda da artarak devam etmesi öngörülüyor.” şeklinde konuştu.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir