Tarımı Etkileyen İklim Değişikliği
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklim değişikliğinin tarımsal üretime olan etkilerini değerlendirdi. Artan sıcaklıkların kuraklığa neden olduğunu belirten Bayraktar, yağışlardaki dengesizliğin üretimi olumsuz etkilediğini vurguladı. Bu durum, bazı meyve ve sebzelerin hasat dönemini, verimini ve kalitesini değiştirebiliyor.
Ekim Zamanının Değişmesi ve Verim Üzerindeki Etkileri
Bayraktar, buğday ve arpa gibi kışlık ürünlerin ekimine başlandığını ve sonbaharda sıcaklıklarla birlikte yağışların da öneminin arttığını söyledi. Ekim sonrası gelen yağışların önemine dikkat çeken Bayraktar, yağışların geç gelmesi ve aşırı sıcaklıkların ekim dönemlerini ve verimi olumsuz etkilediğini ifade etti.
Üreticilerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Bayraktar, üreticilerin ekim zamanını iyi ayarlamaları gerektiğini vurgulayarak, küresel ısınmanın ürün gruplarına etkisine dikkat çekti. İklim değişikliklerinin kültür bitkileri üzerinde yarattığı stresin kaliteyi de etkilediğini belirtti.
Planlı Üretim Destekleri
Bayraktar, planlı üretim desteklerine de değinerek, stratejik ürünlerin planlama kapsamına alındığını ve ilçe bazlı tarım havzalarında destekleneceğini açıkladı. Yer altı sularının yetersiz olduğu bölgelerde sulu tarım arazilerine ilave su kısıtı desteğinin ödeneceğini belirtti. Planlı üretimin tarım sektörü için büyük önem taşıdığını vurguladı.