İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Lübnan’ın güneyinde yaşanan çatışmaların ardından sosyal medya hesabından uyarıda bulundu. Adraee, Lübnan sınırındaki 62 beldeyi isimlendirerek, söz konusu bölgelere ve yakınlarına dönülmemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, paylaştığı haritada belirtilen güney bölgesine hareket edenlerin hedef alınabileceği uyarısında bulundu.
Lübnan ile İsrail arasında varılan ateşkes antlaşması, 27 Kasım Çarşamba günü yerel saatle 04.00’te yürürlüğe girdi. Bu antlaşmaya göre, Lübnan hükümeti ve diğer silahlı gruplar, İsrail’e karşı operasyon düzenlememeyi taahhüt etti. Aynı şekilde İsrail de Lübnan’daki sivil, askeri veya devlet hedeflerine saldırmayacağını belirtti.
Ateşkes antlaşması kapsamında, Lübnan ordusunun İsrail’in işgal ettiği güney bölgelerine aşamalı olarak konuşlanması öngörülüyor. Öte yandan, Lübnan ordusu hala ülkenin güneyindeki patlamamış savaş mühimmatlarını temizleme çalışmalarını sürdürüyor.
Ancak, İsrail’in düzenlediği saldırılar ve Lübnan’ın güneyindeki evlere yönelik hedef alınan saldırılar, ateşkes anlaşmasının sık sık ihlal edildiğini gösteriyor. Bu durum, taraflar arasındaki gerilimi artırabilir ve çatışmaların yeniden alevlenmesine neden olabilir. Yaşanan gelişmeler, taraflar arasındaki hassas dengeyi değiştirebilir.
Reklam & İşbirliği: [email protected]