ABD’de ekonomik göstergelerin genelinde olumlu bir seyir var. Perakende satışlarda yaşanan artış, üçüncü çeyrekte büyümenin devam ettiğini gösteriyor. Philadelphia Fed İmalat Endeksi’ndeki yükseliş ise sektördeki büyümeyi işaret ediyor. İşsizlik maaşı başvurularındaki düşüş, iş gücü piyasasında toparlanma olduğunu gösteriyor. Ancak, sanayi üretiminde ve konut sektöründe bazı düşüşler yaşanıyor. ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, faiz indirimlerinde daha temkinli olunması gerektiğini vurguluyor. Gelecek dönemde ekonomiye, enflasyona ve iş gücü piyasasına ilişkin veriler faiz kararlarını etkilemeye devam edecek.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz indirimi kararı aldı ve ekonomik faaliyetlerin zayıfladığını belirtti. ECB’nin faiz kararı sonrasında Avrupa borsalarında pozitif bir seyir izleniyor. ECB Başkanı Christine Lagarde, ekonomideki durgunluğa dikkat çekti. Avro Bölgesi’nde ekonomik büyüme beklentileri aşağı yönlü revize edildi. Almanya’da yatırımcı güveni yükselirken, İngiltere’de enflasyon ve işsizlikte gerileme yaşandı. Avrupa’da sanayi üretiminde artış varken, bazı şirketlerin karlarında düşüş yaşanıyor.
Asya borsalarında genel olarak negatif bir seyir var. Japonya’da TÜFE ve dış ticaret verileri beklenenin altında gerçekleşirken, Çin’de sanayi üretiminde artış yaşandı. Çin’de emlak sektörüne yönelik teşvik paketi açıklandı ancak sektördeki sorunlar devam ediyor. Asya genelinde veri akışı piyasalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Dolar/yen paritesinde artış yaşanırken, Şanghay bileşik endeksi yükseldi.
Borsa İstanbul’da düşüş eğilimi var. TCMB Para Politikası Kurulu politika faizini değiştirmeyerek enflasyonun düşüşüne destek vermek istediğini belirtti. Türkiye’de gelecek hafta tüketici güven endeksi ve reel kesim güven endeksi takip edilecek. Türk Lirası, dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor.
Bu gelişmelerle, küresel ekonomide belirsizlikler devam ederken, ABD ve Avrupa’da alınan kararlar ve Asya’daki veri akışı piyasalar üzerinde etkili olmaya devam edecek. Gelecek hafta açıklanacak veriler ve alınacak kararlar ekonomik görünümü şekillendirecek.
Reklam & İşbirliği: [email protected]