Bakan Uraloğlu’nun Yerli ve Milli Elektronik Hava Trafik Kontrol Sistemi Açıklamaları
Bakan Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirilen Elektronik Uçuş Stribi ve Dijital Hava Trafik Kontrolörü Kalkış Müsaadesi (EFS/DCL) Sistemi’nin ülke genelinde yaygınlaştırıldığını açıkladı. Bu sistem, hava trafik kontrolünü dijital hale getirerek sektörde büyük kolaylık sağlıyor.
Elektronik Veri Kullanımıyla Emniyet ve Hız Artıyor
EFS/DCL Sistemi, hava trafik kontrolörlerine uçuşları elektronik ortamda yönetme imkanı sunuyor. Bu sayede kâğıt striplerin yerini elektronik veri alıyor, hata payı azalıyor, süreçler hızlanıyor ve uçuşların emniyeti artıyor. Bakan Uraloğlu, yeni sistemin hava trafik kontrolünde pek çok otomasyon sağlayarak iş yükünü azalttığını ve operasyon emniyetini artırdığını vurguladı.
Telsiz Trafiğini Azaltarak Güvenli İletişim
DCL fonksiyonu sayesinde pilotlarla kule arasındaki telsiz trafiği azalıyor ve iletişim daha hızlı ve güvenli hale geliyor. Uçaklar, dijital ortamda trendbet giriş kontrolör müsaadesini alabiliyor, telsiz kullanımı azalıyor ve iletişim hataları önlendiği için uçuş operasyonları daha güvenli bir şekilde gerçekleştiriliyor.
Yaygınlaşan ve Tasarruf Sağlayan Sistem
2022 yılından bu yana 29 havalimanında aktif olarak kullanılan EFS/DCL Sistemi, hava trafik yönetiminde süreçleri hızlandırarak kontrolörlerin iş yükünü hafifletiyor ve uçuşların daha düzenli yapılmasını sağlıyor. Bakan Uraloğlu, yerli havacılık teknolojisiyle üretilen bu sistemin 2,5 milyon Euro tasarruf sağladığını ve uluslararası alanda da rekabet edebilecek seviyeye ulaştığını belirtti. Gelecekte farklı ülkelere ihraç edilerek ekonomik kazançlar elde edilmesinin hedeflendiğini ifade etti.