BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) toplanarak Ukrayna’daki gelişmeler ele alındı. Toplantıda üye ülkeleri bilgilendiren BM Siyasi İşler Birimi’nden Avrupa, Orta Asya ve Amerika’dan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları sonucunda sivil kayıpların arttığını ve kritik altyapıya zarar verildiğini ifade etti.
Jenca, sivillere ve sivil altyapıya yapılan saldırıların uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak, “Bu saldırılar neresi olursa olsun kabul edilemez ve derhal durdurulmalıdır.” şeklinde konuştu. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Ukrayna’daki siviller üzerinde yıkıcı etkiler yarattığını belirten Jenca, aynı zamanda bölgesel ve küresel gerginlikleri artırdığını dile getirdi.
Genel Sekreter Yardımcısı Jenca, Kuzey Kore’nin askeri personelinin Rusya’ya konuşlandırıldığı haberlerini endişeyle takip ettiklerini belirterek, bu durumun çatışma bölgesine olumsuz etki yapabileceğini ifade etti. Jenca, BM Guvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore’yi ilgilendiren kararlara uyma çağrısında bulunarak, savaşın daha fazla ilerlememesi gerektiğini vurguladı.
Ukrayna’daki savaşın tehlikeli bir şekilde tırmanma riskine dikkat çeken Jenca, bu durumun daha fazla acıya, yıkıma ve jeopolitik bölünmelere yol açabileceği uyarısında bulundu.
Kaynak: AA
Reklam & İşbirliği: [email protected]