SON GELİŞME
--:--:--

DASK Zorunlu Deprem Sigortası Poliçe Devri Son Buluyor

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
DASK Zorunlu Deprem Sigortası Poliçe Devri Son Buluyor

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından alınan kararla, 5 Eylül tarihinden itibaren konut satışlarında Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) poliçesinin yeni mal sahibine devri uygulaması sona eriyor. Bu değişiklikle birlikte, konut satışı gerçekleştiğinde mevcut poliçe yeni sahibine otomatik olarak devredilmeyecek.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’ndan (DASK) yapılan açıklamaya göre, tapuda konut devir işleminin tamamlanmasının ardından eski ev sahibine ait ZDS poliçesi geçerliliğini yitirecek. Eski mal sahibinin sigorta şirketi veya acentesine başvurması durumunda, poliçe tapu tescil tarihi itibarıyla iptal edilecek. Bu süreçte, evi devralan yeni mal sahibinin adına geçerli bir ZDS poliçesi olup olmadığı kontrol edilecek.

Yeni Poliçe Uygulaması ve Prim İadeleri

Konutunu satan eski ev sahipleri, iptal edilen poliçelerinde kullanılmayan günlere karşılık gelen prim tutarını geri alabilecek. İade işlemi, eski mal sahibinin veya sigorta ettirenin poliçeyi iptal ettirmesiyle başlatılacak. Bu yeni düzenleme, poliçenin el değiştirmesi yerine, konutun yeni sahibi adına sıfırdan bir ZDS poliçesi düzenlenmesini esas alıyor.

Bu değişiklik sadece konut satışlarını değil, satış dışı nedenlerle konut üzerindeki hak sahipliğinin değiştiği diğer durumları da kapsıyor. Satış dışı hak sahipliği değişimlerinde, mevcut ZDS poliçesi sona ermeyecek ve konutun yeni hak sahibiyle devam edecek. Yeni hak sahibinin, poliçenin varlığını öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde sigorta şirketine bildirimde bulunması gerekecek. Sigorta şirketi, bildirimi aldıktan sonra 24 saat içinde hak sahibi değişikliğini poliçeye işleyecek ve güncellenmiş poliçeyi yeni sahibine iletecek.

DASK Genel Sekreteri Balkır Demirkan, bu düzenlemenin ZDS sisteminin daha şeffaf ve anlaşılır hale gelmesini, uygulama birliğinin sağlanmasını ve poliçelerin doğru kişi adına düzenlenmesini hedeflediğini belirtti. Demirkan, “Vatandaşlarımız, prim iadesine ilişkin işlemler için poliçelerini düzenleyen sigorta şirketi veya acenteleriyle iletişime geçebilir. İade tutarı, tapudaki tescil tarihi esas alınarak poliçenin kullanılmayan süresine göre hesaplanacak” dedi.

Demirkan ayrıca, sigorta şirketleri ve acentelerinin, özellikle satış dışı hak sahibi değişikliklerinde yeni mal sahiplerine poliçe güncelleme işlemleri ve prim iadeleri konusunda destekleyici rol üstleneceğini vurguladı. Vatandaşların, işlemlerinde sorun yaşamaları halinde dask.gov.tr adresindeki “DASK’a mesajım var” bölümünden de kuruma ulaşabileceğini ekledi.

Benzer Haberler
DASK Zorunlu Deprem Sigortası Poliçe Devri Son Buluyor
DASK Zorunlu Deprem Sigortası Poliçe Devri Son Buluyor
Altın Kilosu 6 Milyon 922 Bin Liraya Düştü
Altın Kilosu 6 Milyon 922 Bin Liraya Düştü
Reeskont Kredilerinde BSMV İstisnası Genişletildi Ticaret Bakanlığı Duyurdu
Reeskont Kredilerinde BSMV İstisnası Genişletildi Ticaret Bakanlığı Duyurdu
Türkiye 2027’de 323 Fuara Ev Sahipliği Yapacak
Türkiye 2027’de 323 Fuara Ev Sahipliği Yapacak
Ticaret Bakanlığı İndirimli Satış Reklamlarına Yeni Düzenleme Getirdi
Ticaret Bakanlığı İndirimli Satış Reklamlarına Yeni Düzenleme Getirdi
Türkiye’nin Enerji Sektör Raporu 2026 Rüzgar ve Güneş Gücünü 120 GW’a Çıkarma Hedefini Ortaya Koydu
Türkiye’nin Enerji Sektör Raporu 2026 Rüzgar ve Güneş Gücünü 120 GW’a Çıkarma Hedefini Ortaya Koydu
Malatya'da Haberin Doğru Adresi
Copyright © 2025 Tüm hakları MALATYA HABERLER 'inde saklıdır. Seobaz Haber Teması