İlk Canlı Bilgisayar Üretildi
İsveçli bilim insanları, insan beyin dokusundan yapılmış dünyanın ilk yaşayan bilgisayarını üretmeyi başardılar. 16 beyin hücresinden oluşan hücre kümesi, laboratuvar ortamında yetiştirilerek birbirleriyle iletişim kurabiliyor.
Yeni Teknolojiyle Enerji Verimliliği Sağlanıyor
Yeni bilgisayar, geleneksel bilgisayar çiplerine benzer şekilde çalışsa da nöronlar aracılığıyla sinyal gönderip alarak çalışmasıyla dikkat çekiyor. **Bu teknoloji**, yaşayan nöronların çok daha az enerji tüketmesini sağlıyor ve mevcut dijital işlemcilere kıyasla milyonlarca kat daha az enerji harcıyor.
Dopamin ile Eğitiliyorlar
0,5 mm çapında ve 10 bin canlı nöronun oluşturduğu mini beyinler, dopamin dozlarıyla eğitiliyor. Görevlerini başarıyla yerine getirdiklerinde kimyasal bir ödül alıyorlar. Bilim insanları, dopamin salınımını taklit etmek için ışıkla belirli bölgeleri uyarıyorlar.
Teknoloji İçin Dönüm Noktası
Bu atılım, biyoloji ve teknoloji arasındaki sınırları bulandırarak bilgi işlem ve sinir biliminde yeni olanaklar sunuyor. Yaşayan bilgisayar teknolojisi, yapay zeka ve insan- teknoloji ilişkisi konusunda derin soruları gündeme getirirken, teknoloji alanında önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.