Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, bireysel kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe intikal edenlerin sayısında dikkate değer bir artış yaşandı. Bu durumun arkasında ise artan faizler ve enflasyon karşısında eriyen ücretler yatıyor.
2024 yılı Ocak-Nisan döneminde bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70,2 artışla 429 bin kişiye yükseldi. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı ise yüzde 32,5 artarak 355 bine ulaştı.
2024 yılı Ocak-Nisan döneminde, bir önceki yılın aynı ayına göre bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı yüzde 42 artarak 602 bin kişiye ulaştı. Nisan 2024 itibarıyla bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar ise bir önceki yıla göre yüzde 79 artışla 66 milyar TL’ye yükseldi.
Nisan 2024’te bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı, son 28 ayın zirvesine ulaşarak yüzde 90,8’lik bir artışla 124 bin 959’a yükseldi. Aynı dönemde bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı da yüzde 50,7 artarak 110 bin 181’e ulaştı.
2024 yılı Nisan ayında, bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş gerçek kişilerden borcu devam etmekte olan kişi sayısı 3 milyon 772 bin 425 olarak kaydedildi. Bu rakam endişe verici bir seviyeye işaret ediyor.
Kredi faizleri ve kredi kartlarındaki gecikme faizleri, son dönemde ciddi oranda arttı. Nisan 2024 itibarıyla kredi kartında aylık azami gecikme faizi yüzde 3,66’ya yükseldi. Ayrıca, ihtiyaç kredisi faizleri de yüzde 30’lardan yüzde 80’lere çıktı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]