Merkez Bankası’nın Hazine’ye Kaynak Aktarımı Merkez Bankası son beş yıl içerisinde iktidarın bol keseden harcadığı bütçeye 1 trilyon 66 milyar lira kaynak gönderdi. Bu kaynak, Merkez’in kâr payı, vergi ve ihtiyat akçesinden oluşuyordu ve iktidar tarafından istenilen şekilde harcanıp kullanıldı. Ancak, Merkez Bankası’nın 2023 yılı için 900 milyar lira civarında zarar etmesi bekleniyor. Bu durum,…
Merkez Bankası son beş yıl içerisinde iktidarın bol keseden harcadığı bütçeye 1 trilyon 66 milyar lira kaynak gönderdi. Bu kaynak, Merkez’in kâr payı, vergi ve ihtiyat akçesinden oluşuyordu ve iktidar tarafından istenilen şekilde harcanıp kullanıldı. Ancak, Merkez Bankası’nın 2023 yılı için 900 milyar lira civarında zarar etmesi bekleniyor. Bu durum, 5 yılda Hazine’ye aktarılan kaynağın 1 yılda neredeyse tamamının kaybolacağı anlamına geliyor.
2018 yılında Merkez Bankası 66.9 milyar lira kâr elde etti. Bu kârdan 37.5 milyar liralık kısmı Hazine’ye kâr payı olarak ödenirken, 19.8 milyar lira da Maliye’ye vergi olarak ödendi. Toplamda 48.3 milyar lira ödeme yapıldı. Bugünkü dolar kuruyla güncellendiğinde bu tutar yaklaşık olarak 285 milyar liraya denk geliyor.
2019 yılında çıkarılan bir yasa ile ihtiyat akçesinin Hazine’ye aktarılması sağlandı. Bu yolla 2020’de 5.6 milyar liralık ihtiyat akçesi tamamıyla Merkez Bankası’ndan alınarak bütçeye aktarıldı. 2020 yılında ödenen paranın bugünkü güncel karşılığı 307 milyar lirayı aştı. Son beş yılda Hazine’ye kârdan aktarılan pay 189 milyar lira, vergi 70 milyar lira ve ihtiyat akçesi de 26 milyar lirayı aştı.
Merkez Bankası’nın 2023 yılı için zarar etmesi, Hazine’nin ciddi bir kaynak eksikliği yaşamasına neden olacak. Tasarruf yapılmaması durumunda Hazine gelmeyen parayı karşılamak için ilave borçlanma yapmak zorunda kalacak. Merkez’in zararını karşılamak için Hazine, 900 milyar lira civarında tahvil ihraç ederek borçlanma yoluna gidebilecek.
Reklam & İşbirliği: [email protected]