Türkiye’deki üniversitelere daha fazla sayıda ve nitelikli uluslararası öğrenci kazandırmak amacıyla düzenlenen 2025 TR-YÖS/1 sınavı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 60 ülkede ve 88 merkezde gerçekleştirilecek. Türkiye dışında 59 ülkede ve 69 merkezde düzenlenecek sınav, Türkiye’de ise 18 ilde, 19 merkezde yapılacak.
2025 TR-YÖS/1 sınavı 11 Mayıs’ta gerçekleştirilecek ve başvurular yarın başlayacak. Adaylar, 12 Mart’a kadar ÖSYM’nin internet sitesinden başvuruda bulunabilecek; geç başvurular ise 18-20 Mart tarihleri arasında alınacak. Sınav, Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça ve Rusça olmak üzere toplam 6 dilde düzenlenecek.
Devlet üniversiteleri, geçen yıldan itibaren uluslararası öğrenci kabulünde kendi sınavlarını düzenlemiyor. Bunun yerine TR-YÖS sonuçları veya Yükseköğretim Kurulu tarafından geçerliliği kabul edilen IB, Abitur, GCE AL gibi lise not ortalamalarını kullanabiliyor. Vakıf üniversiteleri de TR-YÖS sonuçları ile öğrenci kabul edebilmektedir.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, öğrenci kabulünde TR-YÖS’ü kullanırken belirli şartlar aramaktadır. Adayların lise son sınıfta olmaları veya mezun durumda bulunmaları koşuluyla, yabancı uyruklular, Türk vatandaşlığından çıkan yabancı uyruklular/mavi kartlılar, yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenler/çift uyruklular, lise eğitimlerini yurt dışındaki liselerde tamamlayan T.C. uyruklular ile uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklular, KKTC uyruklu olup ortaöğrenimini yabancı bir ülkede tamamlayanlar başvuruda bulunabilmektedir.
YÖK, TR-YÖS sınavını, yabancı uyruklu adayların Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına başvurularında kolaylık sağlamak amacıyla başlatmış ve ilk uygulama 2023 yılında gerçekleştirmiştir.
Reklam & İşbirliği: [email protected]