Öğrencilerin Dijital Cihaz Kullanım Alışkanlıkları İncelendi
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, şubat ayında ilkokul 4. sınıf öğrencileri arasında gerçekleştirilen “Dijital Dünyada Ekran Kullanımı Araştırması” sonuçlarına göre öğrencilerin dijital cihazlarla olan etkileşimleri detaylı olarak incelendi.
En Sık Kullanım Amaçları Belirlendi
3 bin 230 ilkokul 4. sınıf öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma sonucunda, öğrencilerin dijital cihazları en sık hangi amaçla kullandığı belirlendi. Öğrencilerin en yaygın dijital cihaz kullanım alanları yüzde 15,2 ile araştırma yapmak, yüzde 13,9 ile ödev yapmak ve yüzde 12,1 ile bilgisayar oyunu oynamak olarak tespit edildi.
Öğrencilerin Tekrar Erişim Arzusu ve Günlük Kullanım Süreleri
Araştırma, öğrencilerin dijital cihazları bıraktıktan hemen sonra yeniden kullanma isteği duyduklarını gösterdi. Öğrencilerin yüzde 60’ı tekrar erişim arzusuna kapılıyor. Günlük dijital cihaz kullanım sürelerine yönelik inceleme sonuçlarına göre öğrenciler, dijital cihazları bıraktıktan hemen sonra yeniden kullanma isteği duyuyor. Bulgulara göre 4. sınıf öğrencilerinin yüzde 60’ı, “her zaman” ya da “bazen” dijital cihazlarını kapatır kapatmaz tekrar erişim arzusuna kapılıyor.
Dijital Teknolojinin Eğitim ve Gelişim Üzerindeki Etkileri
Araştırma, dijital cihazların öğrencilerin fiziksel, duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimleri üzerinde önemli etkileri olduğunu ortaya koydu. Verilere göre öğrencilerin yüzde 13,6’sı her zaman, yüzde 53,9’u ise bazen telefon, tablet, televizyon ya da bilgisayar ekranı karşısında uykuya daldığını bildirdi. Bu durum, öğrencilerin uyku kalitesinin bozulmasına ve fiziksel gelişimlerinin olumsuz yönde etkilenmesine neden oluyor.
Araştırma sonuçlarına göre, bilinçli teknoloji kullanımını teşvik edecek stratejilerin geliştirilmesi, aile eğitimlerinin yaygınlaştırılması ve dijital farkındalık çalışmalarının artırılması için koruyucu-önleyici sistemlerin güçlendirilmesi öneriliyor.