Özvar , Türk yükseköğretimini bölgesel ve küresel düzeyde akademisyen, öğrenci ve idari personel hareketliliğiyle etkileşiminin odak noktası haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi ‘nin (2024-2028) hazırlandığını açıklayarak belgenin dikkat çeken bazı başlıklarına ilişkin bilgiler paylaştı.
Özvar, Türk bilim insanlarının dünya çapında envanterini oluşturarak Bilim Vatan’ı kuracaklarını ve Türk bilim insanlarının bağlarını güçlendirerek uluslararası alanda güç birliği oluşturacaklarını belirtti. Ayrıca, üniversitelerin yurt dışında akademik birimler açmaları teşvik edilecek ve özellikle stratejik alanlarda uzmanlaşmış mezunların Türk üniversitelerine kazandırılması planlanıyor.
Özvar’ın açıklamalarına göre, uluslararası saygınlığa sahip bilim insanlarının Türk üniversitelerinde çalışmaları için teşvikler genişletilecek ve Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısının artırılması hedefleniyor. Ayrıca, akademisyenlerin yurt dışındaki seçkin betroller kurumlarda çalışmaları teşvik edilecek ve uluslararası öğrencilerin ülkeye gelişinde rol oynayan aracı firmalara yönelik düzenlemeler yapılacak.
YÖK’ten yapılan açıklamaya göre, Türkiye 350 binden fazla uluslararası öğrenciyle dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip 8. ülke konumunda bulunuyor. Strateji belgesi doğrultusunda, nitelikli uluslararası öğrencilerin yükseköğretim sistemine kazandırılması için çalışmalar planlanıyor ve uluslararası öğrencilerin üniversitelere kabullerinde TR-YÖS sınavının uluslararası düzeyde tanınan bir sınav haline getirilmesi hedefleniyor.
Belgede yer alan hedeflere göre, yükseköğretim kurumları öğrenci ve öğretim elemanı değişimi konusunda teşvik edilecek ve dünya genelindeki hareketliliğin artırılması için politikalar geliştirilecek.
Reklam & İşbirliği: [email protected]