Eminönü’nde Tarihi Rüstem Paşa Camii’nin Görünümü Bozan Durumlar
Eminönü’nde Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden Rüstem Paşa Camii’nin çevresindeki dükkanlara ait tabela, tente ve masaların yarattığı görüntü kirliliği dikkat çekiyor.
Cami Görünümünü Kısıtlayan Tabelalar ve Eşyalar
1561 yılında yapılan Rüstem Paşa Camii’nin çevresindeki kebapçı, balıkçı ve börekçiye ait tente ve eşyaların yapının görünümünü kısıtladığı görüldü. LED tabela ve restoranlara ait yapıların tarihi dokuya uyumsuzluğu ise vatandaşların tepkisine neden oldu.
Önemli Tarihi Yapının Etrafındaki Ticari Faaliyetler
Caminin civarında bulunan kebapçının sandalye, tabela ve tentesiyle giriş kapısını kapatması ve abdesthane kısmının dükkan sınırları içinde kalması dikkat çekti. Ayrıca kebapçıya ait baca sıvayla kaplanarak camiye entegre edilmiş.
Turistik Değer Kaybı ve Tarihi Dokuya Aykırı Unsurlar
Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, sokakta motosiklet park alanlarının bulunduğunu belirterek, tarihi yapıya turistik anlamda değer kaybı yaşandığını vurguladı.
Rüstem Paşa ve Tarihi Camii
“Mihrimah Sultan’ın Eşi” Rüstem Paşa’nın Osmanlı tarihindeki yeri
Rüstem Paşa, Osmanlı tarihinde önemli bir yere sahiptir. Hürrem Sultan’dan doğan Mihrimah Sultan’ın eşi olan Rüstem Paşa, Osmanlı’nın çeşitli kademelerinde yükselerek sadrazam makamına kadar yükselmiştir. Rüstem Paşa Camii’nin yapımı, eşi Mihrimah Sultan tarafından gerçekleştirilmiştir. Caminin çevresindeki ticari faaliyetlere dikkat çeken Yavaşçay, belediyenin burada düzenleme çalışmaları yapması gerektiğini ifade etti.
Muhteşem İznik Çinileri ve Kabe Tasviri
Rüstem Paşa Camii’nde kullanılan İznik çinileri ve özellikle Kabe tasvirli çini büyük önem taşımaktadır. Ancak zaman içinde bu eserlerin yıprandığını ve koruma altına alınması gerektiğini vurgulayan Yavaşçay, kötü niyetli kişilerin bu tarihi eserleri çalabileceğine dikkat çekti.